Чийзкейк с лимонов ликьор
Десерт с алкохол и бисквити.
Необходими продукти:
- 250 г бишкоти
- 6 с.л. разтопено масло
- 2-3 с.л. настъргана лимонова кора
- 350 г пълномаслена рикота (на стайна температура)
- 2 пакета от по 250 г крема сирене (на стайна температура)
- 1 1/4 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. лимонов ликьор
- 2 ч.л. екстракт от ванилия
- 4 големи яйца, на стайна температура
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С. Намажете дъното на тавичка с големина 30 x 30 см с незалепващ спрей за готвене. Натрошете бишкотите в блендер. Добавете разтопеното масло и 1 с.л. лимонова кора и разбийте докато трохите поемат маслото. Притиснете сместа към дъното на тавичката, но не и по стените. Печете докато блатът стане златист, около 15 мин. и охладете.
2. Разбийте в купа рикотата с миксер. Добавете крема сиренето и захарта и разбъркайте хубаво. Смесете ликьора, ванилията и 2 с.л. лимонова кора. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте до хомогенност.
3. Изсипете сместа със сиренето върху блата в тавичката. Сложете тавичката в по-голяма стъклена купа и добавете гореща вода до средата на стените на тавичката. Печете на водна баня докато чийзкейкът стане златист, около 1 час. Ще стане по-твърд, когато е студен.
4. Охладете 1 час. Оставете в хладилника докато изстине напълно, поне 8 часа и до 2 дни. Нарежете на квадрати и поднесете с лимонов ликьор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ