Чесново телешко в лют доматен сос
Пикантно телешко на тиган с лук, чесън и люта чушка в доматен сос.
Неоходими продукти:
- 900 г телешко месо
- 4 с.л. олио
- 2 големи глави лук
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. без връх сол
- 600 мл доматен сок или доматен сос, разреден с малко вода
- 2-4 кисели краставички - зависи от размера
- 2 дафинови листа
- 3-4 скилидки чесън
- 1 люто чушле (или повече, ако искате огън в чинията си)
- листата на китка магданоз
За гарнитура по желание:
- 900 г картофи
- 80 г масло
- 2/3 ч.л. сол
- 80 мл мляко
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на хапки тип кубчета със страна около 3 см. Лука нарежете на кубчета. Не пускайте в чопър, защото ще стане прекалено ситен. Киселите краставички нарежете на надлъжни четвъртини и след това на кубчета напречно.
2. Сгорещете олиото в тиган на силен огън. Изсипете вътре мръвките и гответе при периодично бъркане 15 минути.
3. През това време можете да пуснете картофите да се сварят, ако планирате да правите картофено пюре за гарнитура.
4. Намалете огъня на умерен, добавете лука, сол, пипер и кориандър, разбъркайте и гответе още 5 минути.
5. Залейте с доматения сос, прибавете краставичките и дафиновите листа, сложете капак, намалете котлона на умерен към слаб и оставете за 50 минути.
6. Ако правите гарнитура обелете още топлите варени картофи, прехвърлете в купа, добавете солта, маслото и затопленото мляко и намачкайте на пюре.
7. Чесъна наситнете, а лютата чушка нарежете на кръгчета. Прибавете в тигана и гответе още 10 минути. През това време наситнете и магданозените листа.
8. Разпределете гарнитурата в чинии, добавете 2/3 от магданоза в ястието, разбъркайте и прехвърлете при гарнитурата. Поръсете с останалия магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ