Черен ориз с месо
Черен ориз със сепия.
Необходими продукти:
- 4 сепии
- 100 г лук
- връзка магданоз
- 1 тиквичка
- 400 г черен ориз
- сол
- зехтин
- 6-7 ч.ч. бульон от бяла риба или друг рибен бульон
Начин на приготвяне:
1. Пригответе сепиите от предишния ден. Почистете и измийте под течаща вода, отделете тялото и заделете соковете.
2. Навийте телцата на сепията и ги оставете във фризера. В деня, в който ще приготвяте ориза, извадете от фризера и нарежете на възможно най-тънките парченца.
3. Нарежете лука на кубчета и го сложете в тиганче, намазано със зехтин на слаб огън. Когато стане златист, значи е готов.
4. Нарежете тиквичката на малки кубчета, пригответе голяма тенджерка със зехтин и когато се сгорещи, сложете тиквичката и бъркайте докато промени цвета си. Добавете лука при тиквичката, когато стане и тя златиста.
5. В малка тенджерка с вода сложете крайниците на сепиите и всички останали части с изключение на тялото. Включете котлона на слаба мощност. Задушете сепията с капак. Когато месото омекне, свалете от огъня.
6. Разбъркайте продуктите в голяма касерола и добавете ориза. Оставете го да поеме ароматите и разбъркайте още малко. След около 2 мин. добавете крайниците на сепията и водата от тях. Увеличете огъня.
7. Сега добавете бульона от бялата риба. Сложете го при ориза, когато заври. На 2 ч.ч. ориз (400 г) се слагат 6 чаши рибен бульон като за начало. Ако стане прекалено сухо, добавете още бульон. Веднага сложете заделените сокове от сепията (може да ги разредите с малко горещ бульон). Добавете сол и сока от сепията. Разбъркайте. Оризът трябва да се вари 15 мин., като първите 5 са на силен огън, а останалите на среден. Оставете да престои покрит с капак за 5 мин. след като изключите котлона.
8. В тиганче с малко зехтин сложете нарязаната на тънки ленти сепия. Когато промени цвета си, добавете връзка магданоз, който предварително сте нарязали на малки парчета, налейте още малко зехтин и овкусете с щипка сол.
9. В чиния за сервиране подредете ориза и покрийте с така запържената сепия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ