Червена леща с праз и целина
Постна супа от леща с целина, праз лук и лимонов сок.
Бон Апети
Излъчен на 24.11.2017
Постна супа с червена леща готвят Лора и Стоян, за да припомнят за по-деликатния вкус на тези почистени от люспата зрънца и да споделят една комбинация без животински продукти, в която семената може да участват, създавайки леко и приятно основно ястие, бърз обяд или предястие за по-гладнишки настроените.
Първо се наситняват селъри и праз лук и се запържват в сгорещен зехтин в голяма тенджера. След това се овкусяват с чесън, дафинов лист, кимион, кориандър и бахар и се оставят да се задушат и омекнат за 5 минути под капак. Така се намалява агресивността на вкуса им. Следва да се добави червената леща и да се долее вода. Можете вместо нея да сипете зеленчуков бульон например.
Всяка друга леща не би могла да се развари и омекне в тази среда, защото са вкарани подправките, но водещите споделят, че червената леща представлява белена леща и няма проблем да се сготви в подсолена и допълнително овкусена вода. Затова добавяме настъргана лимонова кора и я оставяме да го направи за колкото е необходимо време.
Преди поднасяне допълваме супата с прясно изцеден лимонов сок, който придава уникална свежа нотка на ястието. Добавяме сол и пипер за идеален баланс и наситнен пресен магданоз за свежест. После остава само да си хапнем.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ