Цитрусов кекс с карамелизирани портокали
Кейк с карамелена коричка и портокалови резенчета.
Необходими продукти:
За тестото:
- 100 грама масло
- 100 грама захар
- 2 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 пакет ванилова захар или есенция ванилия
За портокалите:
- 125 грама захар
- 40 грама масло
- 1 портокал
Начин на приготвяне:
1. Започнете с тестото като разбиете маслото на стайна температура със захарта и яйцата. С миксер ще ви е по-лесно да постигнете нужното побеляване на сместа.
2. Добавете брашното, бакпулвера и ванилията. Разбийте хубаво до получаването на меко тесто.
3. Намажете с 40-те грама масло дъното на тавичката, в която ще правите сладкиша.
4. Залейте портокала с вряла вода и го оставете да се попари с все кората за 10 минути.
5. През това време на котлон нагорещете тавичката така, че маслото да се разтопи, а след това излейте върху него захарта на равен пласт, без да разбърквате. Изчакайте да се карамелизира.
6. Измийте хубаво попарения портокал и го нарежете на кръгчета.
7. Подредете колелцата върху карамела и излейте отгоре кексовото тесто.
8. Печете в средата на предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 20 минути.
9. Когато извадите сладкиша, оставете го да се охлади 15 минути и след това обърнете върху поднос. По желание можете да гарнирате с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ