Регистрация

Царевичен кекс без яйца и брашно

Царевичен кекс без яйца и брашно
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1430

Царевичен кекс със сушени кайсии или стафиди.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 60 г сушени кайсии или стафиди + 2 с.л. царевично брашно
  • 400 г царевично брашно
  • 250 г захар
  • ванилия на прах (или ванилова захар)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 300 мл кефир (или 250 г кисело мляко, разбъркано с 50 мл вода)
  • 100 мл мляко
  • 150 г масло
  • 30-50 г орехи или други ядки по избор
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • кръгла тава или форма за торти 24 см. диаметър + масло за намасляване
  • пудра захар за украса по желание

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на парченца сушените кайсии или стафидите, наксинете в топла вода за 10 минути и след това отецедете от водата. Поръсете с 2 с.л. царевично брашно и разбъркайте. Оставете настрана.

2. В купа изсипете царевичното брашно и добавете в него захарта, солта и ванилията. Разбъркайте с телена бъркалка. За тази рецепта не трябва миксер.

3. Залейте с кефира или айряна и млякото, добавете разтопеното и напълно течно масло и разбъркайте докато се получи хомогенна лепкава каша.

4. Прибавете нарязаните ядки и бакпулвера и с шпатула нежно бъркайте докато се абсорбират.

5. Застелете дъното на тава за торти с махащи се страни или цяла дълбока тава с хартия за печене. Намажете хартията с масло и поръсете щедро с царевичо брашно.

6. Изсипете с помощта на шпатулата тестото във формата и заравнете доколкото е възможно. Отгоре можете да поръсите с още сушени плодове по желание.

7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-55 минути като сложите една идея под средното ниво. Не отваряйте фурната първите 40 минути. Направете теста с клечка за зъби или дървен шиш, за да проверите дали сладкишът е готов.

8. След изваждане оставете да се охлади 15-20 минути и после извадете от формата/тавата. По желание поръсете с пудра захар през цедка.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта