Регистрация

Цаконики - патладжани с нахут и домати

Цаконики - патладжани с нахут и домати
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1281

Постни патладжани по гръцки в доматен сос със зеленчуци и нахут.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голяма консерва нахут (около 800 мл) или 450 г суров нахут
  • сол
  • 4 с.л. олио
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 2 сладки чушки
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1/2 ч.л. канела на прах
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л.  сол
  • 6-8 скилидки чесън
  • 2 дафинови листа
  • 800 мл консерва белени домати на кубчета в доматен сос
  • 900 г патладжани
  • студено пресован зехтин
  • пресен лук и свеж магданоз за поднасяне

Начин на приготвяне:

* Ако работите със суров нахут, накиснете го във вода поне 12 часа по-рано, а когато дойде време за готвенето му, измийте, прехвърлете в тенджера, залейте с 1,5 л вода и кипнете. Отпенете и овкусете с 1 с.л. сол. Оставете да се вари под капак на умерен към слаб огън за 1 час. След това отцедете от водата. Ако работите с готова консерва, просто отцедете.

1. Нарежете на малки кубчета лука, морковите и чушките. Сгорещете в тенджера с огнеупорни дръжки олиото и запържете първо само лука, след това добавете моркова и след още 2 минути и чушките. Намалете на слаб котлон и оставете да се готви 5 минути.

2. Добавете наситнения чесън, изброените подправки и доматите от консерва, разбъркайте и изчакайте да кипне. След това прибавете и сварения нахут.

3. Патладжаните нарежете на кубчета с размер на голяма хапка и изсипете в тенджерата. Трябва да е голяма, за да ги събере на този етап от готвенето. След това ще спихнат. Разбъркайте внимателно.

4. Сложете капак на тенджерата и я приберете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 1 час.

5. Разпределете ястието в порции. Покапете всяка със зехтин и поръсете с нарязани пресни лук и магданоз по желание.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта