Хрупкава ароматна патица
Патица със сос, екзотични подправки и палачинки.
Необходими продукти:
За патицата:
- 1 патица (около 2,75 кг), прясна или замразена
- 6 резена пресен корен джинджифил
- 6 стръка зелен лук, нарязан на парчета с дължина 7,5 см
- царевично брашно, обикновено брашно или картофено брашно за поръсване
- фъстъчено олио
За пикантния микс от подправки:
- 2 с.л. суха подправка "Пет подправки"
- 65 г зърна съчуански пипер
- 25 г цели зърна черен пипер
- 3 с.л. семена кимион
- 200 г едра сол
За поднасяне:
- китайски палачинки
- 6 стръка зелен лук, фино нарязан
- сос хойсин
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате замразена патица, я размразете напълно. Измийте я хубаво и я подсушете много добре с кухненска хартия. Смесете всички необходими продукти за пикантния микс в малка купа и втрийте равномерно в патицата отвън и отвътре. Увийте в найлоново фолио и сложете в хладилника за 24 часа.
2. След това изтръскайте излишните подправки от птицата, напълнете я с джинджифил и зелен лук и я сложете в огнеупорен съд. Сгорещете стимера или сложете решетка в уока. Напълнете с 5 см вода и оставете да заври. Сложете патицата и покрийте хубаво с капак.
3. Гответе така 2 часа, като от време на време изливате излишната мазнина. Добавете още вода, ако е необходимо. Извадете патицата то стимера и излейте течността. Отстранете джинджифила и зеления лук. Оставете патицата на хладно за 2 часа или докато изсъхне и се охлади достатъчно, за да я оставите в хладилника.
4. Малко преди да поднесете, нарежете патицата на 4 порции и покрийте с царевично брашно, обикновено брашно или картофено брашно, като изтръскате излишното.
5. Сгорещете олио в уок или дълбок тиган за пържене на маслена баня. Когато мазнина почти запуши, сложете оваляното в брашно месо и пържете на 2 пъти. За гърдите са необходими около 8-10 мин., а за бутчетата около 12-15 мин., за да покафенеят и да станат хрупкави.
6. Отцедете върху кухненска хартия и изчакайте да се поохлади. След това отстранете костите и накъсайте месото. Става много лесно с вилица.
7. Поднесете с китайски палачинки, зелен лук и сос хойсин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ