Хляб с канела, стафиди и печени орехи
Вкусно и нетрадиционно хлебче с ядки.
Необходими продукти:
- 2 чаши топла вода
- 2 пакетчета активна суха мая
- 5-6 чаши брашно за хляб, и още малко за набрашняване
- ¾ чаша обезмаслено мляко на прах
- половин чаша олио от гроздови семки, и още малко за намазняване на тавата
- 3 с.л. кафява захар
- ¾ чаша бяла захар
- 5 с.л. канела
- 1 ч.л. ванилия
- 3 с.л. масло, разтопено
- 2 ч.л. сол
- 1 чаша тъмни стафиди
- 1 чаша жълти стафиди
- 1 чаша пеканови орехи, изпечени и начупени
- 1 белтък от яйце, разбит
Начин на приготвяне:
1. В малка купа, разбъркайте топла вода, ванилията и кафявата захар, докато се разтворят. Добавете мая. Оставете да престои, докато започне да става на пяна, около 10 минути.
2. В електрически миксер, сложете 4 чаши брашно, мляко на прах и сол. Блендирайте, с помощта на приставката за тесто, за една минута. Бавно добавете олио и сместа с маята и продължете да блендирате, на средна към висока скорост, около 7 минути. Добавете 1 чаша брашно, стафидите и пекановите орехи и миксирайте на средна към ниска скорост, докато тестото започне да залепва по приставката, около 3 минути. Добавете още брашно, но да не стават повече от 6 чаши общо.
3. Прехвърлете в намазнена купа. Покрийте и оставете да се надигне на топло, докато удвои размера си, за около час.
4. Напръскайте тава за печене на хляб със спрей против залепване при печене. В малка купа, смесете захар и канела. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разрежете наполовина.
5. Разточете едната половина на тестото на правоъгълник. Намажете тестото с разтопеното масло и поръсете щедро със канелата и захарта. Като започнете от по-късия край, навийте тестото и запечатайте накрая, като оформите с пръсти ръб. Подвийте краищата. Прехвърлете в тавата и покрийте хлабаво. Повторете процедурата с втората половина от тестото, като оставите малко от сместа с канелата и захарта. Оставете двете теста отново да се надигнат, отново за около час. Загрейте фурната на 200 градуса.
5. Намажете повърхността на хлябовете с белтъци и поръсете всеки хляб с остатъка от сместа от канела и захар. Печете 15 минути; намалете фурната на 170 градуса и печете още 30 минути или докато повърхността стане златисто кафява. Извадете от фурната. Оставете да изстине, преди да го нарежете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ