Хляб с горчица и лук
Пълнен хляб от елда със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 пакет активна суха мая
- ¾ ч.ч. топла вода
- 1/4 ч.ч. бира
- 3 с.л. мед
- 3 с.л. кафява горчица
- 1 ч.л. морска сол за готвене
- 2 ч. брашно
- 1 до 1 ½ ч.ч. брашно от елда
- 1/8 до ¼ ч.ч. нарязан кромид лук
- 1/8 до ¼ ч.ч. нарязани тиквички
- ¼ ч.ч. зехтин
- 1 с.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбийте маята в топла вода, докато се разтвори.
2. Добавете бирата, меда, горчицата, солта и брашното (2 чаши). Разбъркайте до получаване на гладка смес.
3. Бавно добавете останалото брашно и разбъркайте, докато получите меко тесто. Гледайте то да не стане прекалено лепкаво или пък твърде сухо.
4. Сложете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете, докато стане гладко и еластично (около 6-8 мин.).
5. Сложете тестото в намазнена купа. Покрийте купата и оставете тестото да втаса на топло място, докато се надигне двойно (45 мин.).
6. Ударете тестото с юмрук няколко пъти и добавете към него нарязания кромид лук и тиквичките. Оформете го като хляб.
7. Сложете тестото в намазнена тава с размери 23 см. на 13 см.
8. Покрийте съда и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато увеличи обема си двойно.
9. Загрейте фурната до 200°С.
10. Смесете зехтина и черния пипер. Намажете обилно със зехтин.
11. Печете 20 мин.
12. Завъртете тавата и покрийте с фолио. Печете още 15 мин., докато хлябът придобие златистокафяв цвят.
13. Оставете хляба да изстине в тавата и след това го извадете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ