Хляб със сирене на домашна пекарна или ръчно замесен
Домашен хляб с кашкавал, изпечен на машина или направен от вашите ръце.
Необходими продукти:
- 1 ч.л. суха мая
- 400 грама брашно
- 50 грама масло
- 100 грама кашкавал или пушено сирене, настъргани на едро ренде
- 210 мл прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
На хлебопекарна:
1. Слагайте продуктите в машината в следния ред - мляко, сол, масло (размекнато на стайна температура и нарязано на кубчета), пресятото брашно, захарта и маята.
2. Изберете желаната програма за коричка (мека, средна или твърда) и пуснете машината.
3. Щом чуете сигнала за поставяне на добавки, сипете рендосаното сирене.
4. Изчакайте докато хлябът стане готов.
На ръка:
1. Разтворете до шупване маята в част от млякото на стайна температура като добавите 2 щипки захар и щипка брашно.
2. През това време пресейте в тава брашното, направете кладенче в него, поръсете със захар, изсипете млякото (и това с маята, и чистото), сложете сол и масло встрани така, че да не се допират до маята.
3. Започнете да месите и щом тестото спре да се лепи по ръцете, го оставете да втаса за 30 минути на топло място.
4. Премесете отново, добавете настъргания кашкавал или сирене и оставете да втасва още половин час.
5. Оформете на питка, по желание намажете кората й с разбит жълтък и пуснете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до желаната готовност. Термичната обработка ще отнеме около 45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ