Хамбургер със свинско и сос терияки
Хамбургер на скара по японска рецепта със сос терияки.
Необходими продукти:
За хамбургера:
- 30 г галета
- 100 мл мляко
- 150 г свинска кайма
- 250 г телешка кайма
- 100 г праз (едро нарязан)
- 100 г лук (едро нарязан)
- 1 яйце
- сол и пипер
За соса терияки:
- 200 мл мирин
- 100 мл соев сос
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
На хамбургера:
1. В малка купа смесете галетата и млякото. Заделете.
2. Задушете лука и праза до омекване на слаб огън, за да не изгорят. Заделете и оставете да се охладят, преди да ги добавите в каймата. Ако предпочитате вкуса на суров лук, може да не ги запържвате.
3. Смесете в купа телешката и свинска кайма, накиснатата галета, лука, яйцето и овкусете със сол и пипер.
4. Оформете малка шепа от сместа на топка и притиснете с длани, така че да се получи плоско кюфтенце.
5. Можете да сготвите хамбургера по два начина:
6-А. Изпържете го на тиган: на умерен огън сложете месото в тигана и покрийте с капак. Обърнете и изчакайте да покафенее и от другата страна.
6-Б. Или във фурната: Загрейте предварително фурната на 230ºC, сложете месото в огнеупорен съд и печете от двете страни за около 15 мин.
На соса терияки:
1. Смесете продуктите в тенджерка и ги кипнете до сгъстяване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ