Флан с ванилия и ликьор
Вкусен ванилов флан.
Необходими продукти:
- 8 жълтъка
- 1 консерва (400 г) евапорирано мляко
- 1 консерва (340 г) кондензирано мляко
- 1.5 ч.л. екстракт от ванилия
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 шота малинов ликьор
Начин на приготвяне:
1. Разтопете бавно захарта на слаб котлон като разбъркавате непрекъснато. Отнема известно време, затова е нужно търпение.
2. След като захарта се разтопи, прибавете малиновия ликьор, разбъркайте хубаво и свалете сместа от огъня. Внимавайте, защото е много горещо!
3. Налейте от този лепкав сироп в купички, но бързо, защото се втвърдява много лесно и разклатете купичките, така че да се разпредели равномерно по дъното.
4. Смесете жълтъците, евапорираното мляко и кондензираното мляко с тел за яйца (но не използвайте миксер), докато се получи гладка и хомогенна смес.
5. Прибавете екстракта от ванилия, без да бъркате прекалено дълго.
6. Загрейте фурната до 170ºС.
7. Налейте яйчената смес в купичките, като не бива да е на по-дебел от 1,3 см слой.
8. Сложете купичките в плитък съд с вода (около 1,3 см вода).
9. Печете 50 - 70 мин. и проверете дали е готово, като пъхнете нож в средата на флана - ако излиза чист, значи е готово. По време на цялото печене в тавичката трябва да има вода, така че ако свърши, долейте още.
10. След като се изпече, изчакайте 20 - 40 мин. и обърнете флановете върху чиния за сервиране. Златисто-кафявата захар ще се разтече отгоре като украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ