Урнебес - сирене по сръбски с чесън и чушки
Сръбска разядка със сирене, чесън и чушки.
Сръбско мезе за ракия показва Иван Зведев като се спира на две рецепти за мачкано сирене с чесън и подправки, познато като Урнебес в западната ни съседка. Това е прекрасна млечна разядка, която може да бъде напрвена в бял и червен вариант. Мазна, пикантна и много апетитна, тя си подканя към балкански храни и напикти, затова можете да сервирате и като гарнитура към скара.
За белия урнебес се натрошава сирене и се намачква със зехтин или олио. Към него се добавя наситнен чесън, наситнена зелена чушка и лют пипер. Разбърква се и е готово. В червения вариант вместо наситнена чушка се слага лъжица лютеница или, както е по оригинална рецепта - айвар.
При сервиране урнебесът се украсява с магданоз и се поръсва с люспи лют пипер, за да си личи, че ястието е пикантно. Как точно се прави - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ