Разядка с печени патладжани и нахут
Хумус от патладжани с нахут, тахан, чесън и подправки.
В началото на Рождествения пост Иван Звездев решава да покаже как храненето без животински продукти може да се превръне в удоволствие, стига човек да разполага с набор от вълшебни рецепти. Една от тях е разядката с патладжани и нахут, която представлява вариант на хумуса, но е по-различна и профирна.
За целта патладжаните се дупчат, редят се в тава, покапват се с мазнинка и се запичат за 45 минути на умерена фурна под фолио. През това време в купата на блендера се изсипва сварен нахут, добавя се чесън, лимонов сок, сусамов тахан, пушен пипер, кимион и по желание лют пипер или люта чушка. Сърцевината на изпечените патладжани се изгребва и се изсипва при останалите продукти. Залива се със зехтин и се пюрира.
Получава се вкусен гъст сос, който можете да поднесете с украса от сусамови семена, цели сварени нахутени зърна, кисели краставички, люти чушлета и разбира се - подходящ хляб за мазане. С такова предястие основното не е задължително.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ