Туршия от моркови с чушки и тиквички
Буркани с тиквички, чесън, моркови и чушки в сладко-кисела саламура. Салата в буркани за зимата.
Необходими продукти:
- 3 моркова - около 250 г общо
- сладки чушки - около 300 г общо
- 16 скилидки чесън
- 1,5 кг тиквички
- 1 с.л. с връх сол
- 100 г захар
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. лют пипер по желание
- 1 ч.л. черен пипер
- 50 мл олио
- 50 мл оцет
- 4 буркана от по 500 мл
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте на едро ренде тиквичките и морковите, след като сте ги измили много добре. Чушките нарежете на тънки лентички. Смесете зеленчуците в тава.
2. Намачкайте отгоре чесъна с преса, поръсете солта и захарта, сладкия, лютия и черния пипер и залейте с оцета.
3. Олиото изсипете в тиган и сгорещете на умерен към силен огън. Както си е цвърчащо, залейте с него зеленчуците и разбъркайте много хубаво.
4. Покрийте тавата със стреч фолио и оставете така за 2 часа.
5. Стерилизирайте буркани и капачки като сипете в тях малко вода и ги приберете в загрята на 110 градуса фурна за 7-8 минути.
6. Напълнете бурканите плътно със зеленчуците и отгоре залейте с отделилия се в тавата сос. Сложете капачките, щракнете без да завъртате прекалено плътно и подредете бурканите в тенджера. Сипете хладка вода, която да ги покрие на 3/4. Кипнете.
7. Дръжте 20 минути след завиране.
8. Докато са още врели бурканите завъртете идеално капачките и ги подредете на топлоустойчив под или плот с капачките надолу. Завийте с хавлиена кърпа и оставете така за 24 часа.
9. Ако капачките не пукат не са се издули, значи сте постигналия търсения резултат. Тези буркани ще изкарат поне година, ако им оставите това време да не бъдат изядени. А през зимата ще имате готова салата - просто отваряте капака и хапвате.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ