Трислоен шоколадов кейк
Сладкиш, украсен с бонбони.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 с.л. неосолено масло, разтопено
- 1 1/2 ч.ч. натрошени бисквити
- 2 с.л. захар
- щипка фина сол
За шоколадовия пълнеж:
- 8 с.л. (1 бучка) неосолено масло
- 115 г неподсладен шоколад, нарязан
- 1 ч.ч. светла кафява захар
- 3/4 ч.ч. бяла захар
- 1 1/2 ч.л. чист ванилов екстракт
- 1/2 ч.л. фина сол
- 4 големи студени яйца
- 1 ч.ч. универсално брашно
За топинга:
- 4 ч.ч. големи бонбона маршмелоу
Начин на приготвяне:
1. Сложете разделителя на фурната на най-долния ред и загрейте до 160ºС. Постелете фолио за печене в квадратна тавичка с размери 20 х 20 см, така че фолиото да се показва от ръбовете с около 2,5 см.
На блата:
1. Намажете леко фолиото с разтопено масло. Смесете останалото масло с натрошените бисквити, захарта и солта в средна купа. Разпределете равномерно сместа, като притискате с ръце, по дъното на съда и печете до златисто-кафяво - около 20 мин.
2. Междувременно пригответе шоколадовия пълнеж:
3. Сложете маслото и шоколада в средна купа, подходяща за микровълнова фурна. Разтопете в микровълнова фурна на 75% от пълната й мощност за 2 мин. Разбъркайте и пуснете отново, докато шоколадът се разтопи напълно - още около 2 мин.
4. Или сложете маслото и шоколада в огнеупорна купа върху тенджера, пълна с около 2,5 см кипяща вода на много слаб огън. Разбърквайте от време на време, докато се разтопи напълно.
5. Смесете кафявата и бялата захар, ванилията и солта с разтопения шоколад. Добавете яйцата и разбийте енергично до получаването на гъсто и лъскаво течно тесто. Добавете брашното и бъркайте до хомогенност.
6. Налейте готовото тесто в приготвената тавичка и печете до получаването на хрупкава коричка (пъхната в средата клечка за зъби трябва да излиза почти напълно чиста) - около 40 - 45 мин.
7. Извадете от фурната и внимателно сложете разделителя на най-горния ред, точно под грила. Загрейте грила на слаба степен.
8. Подредете бонбонките маршмелоу върху сладкиша и го сложете във фурната, така че да се изпекат до златисто (внимавайте, защото може да стане много бързо) - около 2 мин. Охладете върху решетка, извадете от тавата, като отлепите и фолиото и нарежете на квадрати от по 5 см.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ