Традиционен лучник с праз и бекон
Питка с плънка от лук и месо.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1 чаена чаша кисело мляко
- половин кубче мая или половин пакетче суха мая
- 2 яйца
- 2 супени лъжици олио
- 1 пакетче бакплувер
- половин чаена лъжица захар
- половин чаена лъжица сол
- около 700 г брашно
За плънката:
- четири стръка праз лук
- половин чаена лъжица черен пипер
- сол
- 300-400 грама пушен бекон (или друга мръвка по ваш избор)
Начин на приготвяне:
1. Пресявате брашното. Правите кладенче в което поставете всички продукти за тестото. Предварително разтваряте маята в прясно мляко с няколко лъжици брашно, солта и захарта. Държите сместа с прясното мляко на топло, докато удвои обема си и тогава я прибавяте към кладенчето.
2. Замесвате тестото, но нека бъде по-меко.
3. Разделете тестото на две части. Едната част разтелете на дъното на тава. Върху нея изсипете предварително задушеният за 5 мин. праз и бекон, които сте нарязали на кубчета. Посолете плънката на вкус със сол и черен пипер.
4. Върху плънката поставете останалото тесто, като го разтилате внимателно. Намазвате го с жълтък и го печете около 30 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ