Торта Ягодово удоволствие със сметана
Сметанова торта с ягоди и желе.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 с.л. картофено нишесте
За крема:
- 15 грама желатин
- студена вода
- 500 мл заквасена сметана
- 100 грама захар
- 50 грама масло
- 200 грама пресни ягоди, нарязани на парченца
За украсата:
- 200-300 грама пресни ягоди
- 10 грама желатин
- 1/2 ч.ч. хладка вода
- 1/2 ч.ч. ягодов сок
- 50 грама захар
Начин на приготвяне:
1. Пригответе блата. Разбийте яйцата със захарта и постепенно добавяйте брашното и нишестето. Печете на не много силна фурна до готовност и след това оставете в хладилник да се изстуди.
2. Направете крема: Накиснете желатина в студената вода и оставете настрани за час да се раздуе. Разбийте сметаната със захарта и маслото. След това добавете желатиновата текстура и отново разбъркайте. Разделете крема на две части. Нека едната е двойно по-голяма от другата. В по-голямата прибавете ягодите, а по-малката - оставете чиста.
3. Извадете блата от хладилника и го разрежете на две части. Вземете долната и изсипете върху нея целия розов крем с ягодите. Захлупете с втората част от блата. Намажете тортата с бяла сметанова текстура (като си запазите още малко от нея за по-нататък) отгоре и от страни, а след това нарежете ягоди и украсете с пресните плодове тортата.
4. Продължете със същинската украса на тортата като накиснете желатина в хладката вода за час, след това кипнете, за да се смеси и раздуе хубаво и най-накрая (след като сте махнали от котлона) добавете захарта и ягодовия сок. Оставете леко да се охлади и залейте ягодите върху сладкиша с желето. Приберете тортата в хладилника за няколко часа, за да се стегне желето. След това намажете с остатъка от бялата сметана така, че да се скрият неравностите при разливането на желираната смес.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ