Тестени лодки с плънка от сирене и яйце
Страхотна закуска в стил отворена баница със сиренена плънка и печени яйца.
Необходими продукти:
- 8 яйца
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.ч. топла вода
- 500 г брашно
- 600 г сирене
- 3 с.л. краве масло
- 1 с.л. растително масло за намазняване на тавата
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Замесете тесто като разбиете яйцето, добавите в него 2 с.л. разтопено краве масло, сол и захар и пресятото брашно с маята. Трябва да се получи еластично тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за един час докато удвои обема си. След 60 мин. го премесете и оставете настрани за още 30 минути.
2. През това време пригответе плънката като натрошите сиренето, добавите едно яйце и 1 с.л. масло. Разбъркайте хубаво.
3. Разделете тестото на 6 равни топки, всяка от тях премесете и разточете на овална кора.
4. Сложете вътре от плънката, като оставите 3-4 милиметра от крайщата ненамазани, а след това ги завиете нагоре, за да се оформи лодка.
5. Подредете лодките в намаслена тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Щом тестото започне да покафенява, счупете отгоре по едно яйце. Когато и яйцето се изпече - закуската е готова.
6. Поднесете топло, като можете да поставите по резен масло върху яйцето след изваждане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ