Телешко с масло, печурки, картофи и зеленчуци
Телешко в сметанов сос с картофи, гъби, чушки и лук.
Необходими продукти:
- 1,3 кг телешко месо
- 2 с.л. олио
- 100 г масло
- 2 глави лук + 3 с.л. олио
- 3 червени сладки чушки
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 180 мл соев сос
- 800 г пресни печурки (ако има по-дребни - заложете на тях)
- 1 кг картофи
- 500 мл млечна незаквасена готварска сметана
- сол на вкус
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на парчета с големината на 3-4 хапки. Поръсете със сол и пипер.
2. В много голям и дълбок тиган сипете 2 с.л. олио, сгорещете на умерен огън, добавете маслото, увеличете огъня и щом се разтопи, вкарайте парчетата телешко. Трябва да се готвят 15 минути при периодично обръщане.
3. Намалете отново котлона на умерен, сложете капак върху тигана и оставете да се готви 40 минути.
4. През това време нарежете лука и чушките на полумесеци. Сгорещете още 3 с.л. олио в по-малък тиган и запържете лука за 6 минути. Добавете чушките и бъркайте още 4 минути на умерен котлон. Слд това овкусете с по 1 ч.л. сол, черен пипер, риган и мащерка. Добавете червения пипер, размешайте и залейте със соевия сос. Оставете да покъкри няколко минути и махнете от котлона.
5. Гъбите измийте. Ако са по-големи, ги разполовете. Ако са много големи - нарежете на третинки. Ако сте си намерили малки, оставете ги цели. Добавете ги при телешкото и върнете капака. Оставете за 20 минути.
6. През това време обелете картофите и ги нарежете на хапки. Изсипете в тигана, размешайте и пак върнете капака. Оставете да се готви още 20 минути.
7. Залейте със сметаната, похлупете и гответе още 10 минути. Опитайте картоф - ако се е разварил, значи ястието е готово. Опитайте соса на соленост и при необходимост ръснете още сол.
8. Разпределете в индивидуални порции и поръсете по желание с наситнени листа магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ