Телешко с целина, грах, картофи и вино
Телешко с картофи във винен сос с грах, лук, чесън, моркови и селъри.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 3/4 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер за месото
- 3 с.л. брашно
- 4 с.л. олио
- 70 г масло
- 2 глави лук
- 5 скилидки чесън
- 1,5 с.л. доматен концентрат
- 2 средни моркова
- 3 стръка селъри
- 1/2 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер за ястието
- 1 ч.л. суха мащерка
- 200 мл червено вино
- 400 мл вода
- 3 дафинови листа
- 200 г замразен грах
- 4 картофа
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, морковите - на тънки кръгчета или полумесеци, а целината разполовете по дължина на стръкчето и след това нарежете на ситно напречно. Дръпнете си зеленчуците настрана.
2. Телешкото нарежете на парчета с размера на 2 стандартни хапки. Поръсете с 3/4 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер и разбъркайте. След това поръсете с брашното и размешайте отново докато брашното полепне хубаво по мръвките.
3. Сгорещете олиото на умерен към силен огън в широк тиган и подредете месцата едно до друго без да се застъпват. Гответе по 6 минути от страна, след което обърнете за същото време и от другата страна. Ако е необходимо, разделете месото на две части и пържете на два пъти. Извадете го в отделен съд и намалете огъня.
4. Добавете маслото и разбъркайте, за да се разтопи и попие попадалото брашно от телешкото. След това изсипете лука и гответе 6 минути. Добавете чесъна и гответе още 4 минути.
5. Изсипете доматената паста при лука и разбъркайте хубаво. Добавете целината и морковите. Овкусете с 1/2 ч.л. сол и още толкова черен пипер. Прибавете мащерката и залейте с виното. Изчакайте го да кипне и да покъкри 5 минути.
6. Сипете водата, добре е да е вряла. Върнете мръвките в ястието. Ако не са покрити в голямата си част от вода, прибавете още. Пуснете отгоре дафиновите листа, сложете капак и оставете да се готви 90 минути.
7. Картофите обелете и нарежете на хапки. Прибавете ги в тигана, добавете и грахта и размешайте хубаво. Сложете капак за още 40 минути.
8. Махнете от огъня, махнете капака, оставете да почине 5 минути и най-накрая можете да хапвате. Лесно ястие, ако умеете да чакате докато се сготви.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ