Телешко с картофи по японски
Картофи, ориз и подправки от Далечния Изток овкусяват телешкото.
Необходими продукти:
- 200 г тънко нарязано говеждо месо
- 2 ч. л. сусамово олио
- 1 глава бял лук, обелен и нарязан на ивички
- 4 дребни картофа, обелени и нарязани на парчета, след което накиснати в студена вода, за да се отстрани излишното нишесте
- 2 средно големи моркова, обелени и нарязани на парчета
- шепа зелен фасул - почистете връхчетата, нарежете на парчета от по 4 см. и бланширайте
- 300 мл гореща вода
- 1 с. л. + 1 ч. л. мирин
- 1 с. л. + 1 ч. л. захар
- 2 с. л. японски светъл соев сос
- сварен бял ориз
Начин на приготвяне:
1. Загрейте сусамово олио на средно силен огън в средно голяма тенджерка. Прибавете лука и телешкото и пържете около минута докато отделят аромата си.
2. Прибавете мирина, захарта и светлия соев сос. Разбъркайте.
3. Оставете на котлона, докато течността се поизпари.
4. Прибавете отцедените картофи, морковите и горещата вода. Кипнете, намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато сосът намалее значително и картофите и морковите омекнат.
5. Прибавете зеления фасул и оставете още минута на котлона.
6. Изключете котлона и сервирайте върху основа от сварен бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ