Телешко с гъби и бекон във винен сос
Задушено телешко във винен сос със зеленчуци, гъби и бекон.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 200 г бекон
- 900-1000 г телешко месо - цяло или на пържолки
- сол и пипер + 1 с.л. растителна мазнина
- 400 г дребни печурки
- 40 г масло
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1 с.л. с връх доматен концентрат
- 4-6 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 400 мл червено вино
- 500 мл вода
- 1 ч.л. с връх сол
- 1 ч.л. с връх суха мащерка
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото месо на 16 големи парчета. Поръсете със сол и пипер и покапете с 1 с.л. растителна мазнина. Оставете настрана докато направите останалите заготовки.
2. Лука нарежете на едри кубчета, бекона - на тънки ленти с приблизителни размери 2х4 см., морковите на кръгчета с дебелина 1,5 см., а гъбите почистете и оставете цели.
3. Сипете олиото в голям тиган и положете в него бекона. Пуснете на умерен огън и пържете при непрестанно бъркане 5 мнути след като зацвърчи мазнината. Извадете бекона в чиния.
3. Сгорещете олиото, останало от бекона на силна степен и положете 8 от мръвките. Гответе за по 4 минути от страна - колкото да се запечатат. След това извадете в чиния и сгответе и останалите 8 мръвки. Извадете при другите и намалете отново огъня на умерен.
4. Изсипете гъбите в тигана и гответе и бъркайте докато капачетата хванат лека коричка. Извдете в отделен съд.
5. Пуснете маслото в тигана и го разбъркайте, за да се разтопи. Добавете лука, бъркайте 4 минути, добавете морковите и бъркайте още 4 минути.
6. Върнете гъбите, пресирайте отгоре скилидките чесън и залейте с доматения концентрат. Размешайте добре и поръсете брашното. Бъркайте докато се полепи по останалите продукти.
7. Сипете виното и водата и овкусете със сол, пипер и мащерка. Разбъркайте и изчакайте да кипне.
8. Върнете месцата в ястието и ги набутайте между останалите продукти. Пуснете 3-те дафинови листа и сложете капак. Оставете да къкри 1:30 часа.
9. По желание сервирайте с основа от картофено пюре или бял ориз. Може и просто да поднесете хляб за топкане на соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ