Телешко задушено по унгарски
Пържено, печено и задушавано телешко - наистина вкусен резултат.
Необходими продукти:
- 2 с. л. плюс 1 с. л. зехтин (или олио от рапица)
- 1 кг бут или говеждо филе (отстранете тлъстините и нарежете на 4 парчета)
- около една супена лъжица или по-малко сол и подправки
- 2-4 средни глави лук, нарязани на резени от по 1 см.
- 2 моркова, нарязани на хапки
- 2 супени лъжици унгарски червен пипер (или испански)
- ½ ч .л. пушен червен пипер
- 350 г печена червена чушка
- 400 г нарязани на кубчета домати, плюс сока
- 2 ч. ч. бульон от говеждо месо
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Натрийте месото със солта и подправките и загрейте 2 с. л. олио в тиган. Запържете месото до златисто от двете страни и го прехвърлете в тенджера за бавно готвене. Добавете още малко олио в тигана и запържете лука, морковите и чушките до златисто. Прехвърлете и зеленчуците в тенджерата.
2. Сипете бульона в тигана, за да деглазирате и намалете котлона леко. Отцедете червените чушки и ги нарежете на хапки, след което ги добавете в тенджерата заедно с доматите. Изсипете бульона върху месото и зеленчуците в тенджерата и овкусете с черен пипер. Оставете да се готви на висока степен в тенджерата за бавно готвене 3 до 4 часа. След 3 часа проверете и накъсайте на нишки/ хапки месото, върнете го обратно в тенджерата и оставете да се задушава още 1 час.
3. След това изчакайте да се поохлади, отцедете течността и я върнете отново в тигана на средно силен котлон, за да поври и намалее малко, след което прибавете битата сметана и разбъркайте. Залейте с така приготвения сос месото и зеленчуците, гответе още 20-30 минути, след което оставете топло до момента на сервиране. Ястието може да се поднесе с гарнитура от яйчено фиде или ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ