Телешки рибай стек с чесново масло
Крехки телешки пържоли на тиган с билки и сос.
Готвенето на телешко е лесно, но изисква майсторлък. С няколко трика сочният телешки стек се превръща в неустоима храна, а ако се поднесе и с правилните добавки, е глезня за небцето и радост за очите. Как се приготвя телешко на тиган показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.
Направата започва още от избора на месо. Риб ай стек е сред най-сочните варианти на телешкото, но нищо не пречи рецептата да се реализира и с друго парче от телето. Месото трябва да почине на стайна температура. През това време към него се прави ароматно масло като 100 г размекнато масло се разбиват с 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. лимонов сок, половин китка наситнен магданоз и минати 3-4 скилидки чесън през преса. Полученият крем се завива на салам в стреч фолио и се прибира в хладилник.
Отпуснатото месо се поръсва с едра сол и пипер, покапва се с мазнина и се обтрива. Естествено - и от двете страни. После се готви на умерен огън в намазнен тиган, като на всеки две минути се обръща. В тигана се добавят масло и клонки розмарин, може и сплескани скилидки чесъна, а по време на готвенето мръвката се облива със соса в тигана. След изваждане се оставя да почине.
Остатъкът в тигана от готвенето се деглазира с вода и се превръща в апетитен сос. Можете да го обогатите с малко соев сос и няколко капки лимонов сок. А на финала месото се поднася с ароматно масло и соса по желание. Можете да видите на финала на видеото и как се приготвя телешко в сю вит.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ