Риб ай стек с винен сос и пюре от пащърнак
Телешки пържоли с вино и зеленчуково пюре.
Необходими продукти:
- 4 риб ай стека
- 2 с.л. растителна мазнина
- 3 с.л. кафява тръстикова захар
- 2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. кориандър
- 2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 250 мл телешки бульон
- 250 мл червено вино (мерло)
- 450 г пащърнак
- 50 г масло
- 3 с.л. сметана
още сол при нужда
Начин на приготвяне:
1. Смесете 1 с.л. от растителната мазнина с чесъна, кориандъра, кимиона, червения и черния пипер, солта и 2 с.л. от захарта. Намажете месото двустранно с тази смес и оставете за половин час в хладилник.
2. Пащърнака измийте и почистете. Нарежете на парчета, залейте с вода, кипнете и варете на умерен огън до омекване.
3. Виното и бульона изсипете в касерола, добавете 1 с.л. захар и варете докато сместа се редуцира наполовина.
4. В голям тиган сгорещете малко растителна мазнина и запечете пържолите за по 4 минути от страна. Може и малко повечко, ако са по-дебели.
5. Свареният пащърнак намачкайте с преса с маслото, сметаната и сол на вкус. Можете да пюрирате и с пасатор. Разпределете пюрето в 4 чинии.
6. Отгоре поставете по пържола и залейте с винения сос. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ