Телешки джолан с магданоз
Телешко с доматен сос.
Необходими продукти:
- 4 телешки джолана
- брашно
- сол и пипер
- 100 г масло
- зехтин
- 1 малка глава лук, фино нарязан
- 5 с.л. бяло вино
- 200 мл телешки бульон
- 1 морков, едро нарязан
- 1 стрък целина, едро нарязана
- 2 с.л. доматено пюре
За овкусяване:
- кората на 1 лимон, фино настъргана
- малка шепа плосколист магданоз, фино нарязан
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 125°С.
2. В голям огнеупорен съд, в който може да се поберат всички джолани, разтопете маслото с малко хубав зехтин, след това добавете лука и запържете на слаб огън за около 5 мин., без да спирате да разбърквате. Извадете лука (но оставете маслото в съда) и заделете.
3. Овкусете брашното със сол и смлян черен пипер, след това поръсете месото, така че да се покрие хубаво. Увеличете котлона и запържете джоланите в маслото докато покафенеят хубаво от всички страни.
4. Върнете лука в съда и доовкусете с подправки, ако е необходимо. Добавете бялото вино и оставете да се сготви на силен огън, докато се изпари почти напълно.
5. Сложете доматеното пюре в телешкия бульон и ги добавете, заедно с морковите и целината в съда. Разбъркайте хубаво и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете ястието да къкри за около 20 мин., като поливате джоланите постоянно със соса.
6. Изправете джоланите, така че да застанат с костта нагоре и отново полейте със соса. Покрийте съда с алуминиево фолио и сложете във фурната за 4 ч. След 4 ч. увеличете температурата на 175°С и свалете фолиото. Намажете със соса от съда за последно и печете ястието непокрито още 30 мин.
7. Смесете цитрусовата кора и магданоза и поръсете с тях преди сервиране. За гарнитура на ястието много подхожда ризото с шафран или картофено пюре. Също така може да редуцирате соса от тавичката до сгъстяване и да овкусите с него кус-кус, който също да използвате за гранитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ