Телешка супа с картофи и макарони
Супа с телешки кокали, зеленчуци и застройка.
Необходими продукти:
- 600 г телешко, най-вкусно става, ако месото е с кокали
- 400 г картофи
- 2 големи моркова
- 2 глави лук
- 6 с.л. доматено пюре
- ¼ пакет макарони
- суха подправка със сол (аз използвам вегетина, десет зеленчука или просто кубчета бульон)
- 2,5 л вода
- 2 яйца
- 50 мл оцет
- връзка магданоз
- заквасена сметана (по желание)
- крутони (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Сложете телешкото във водата на силен огън да заври. Щом покипи 5-6 мин., оберете с лъжица пяната, която е пуснало, намалете котлона и го оставете да къкри на среден огън за поне 35 мин.
2. През това време обелете лука, картофите и морковите и ги нарежете на малки кубчета. След като изтече времето на самостоятелно разваряване на месото, ги изсипете в тенджерата и оставете да се варят още 20-25 мин. Ако ви се стори, че супата е прекалено гъста, добавете още вода.
3. Добавете доматеното пюре, солената подправка и макароните. Варете още 6-8 мин. според указанията на опаковката на макароните.
4. През това време пригответе застройката като разбиете двете яйца и добавите към тях оцета. Нарежете магданоза на ситно.
5. Спрете супата и я махнете от огъня. Ако харесвате застройката пресечена, излейте я директно в ястието. Ако предпочитате да не се пресича, сипете на малки порцийки част от бульона в яйчената смес и тогава го върнете обратно. Добавете и магданоза.
6. Поднесете супата топла с хрупкави крутони или любимия хляб и със заквасена сметана по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ