Регистрация

Текмали - лютеница от джанки с чесън

Текмали - лютеница от джанки с чесън
Средно   |   Порции 2-3 бурканчета   |   Видяна: 992

Грузински сос от сливи с чесън и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 кг зрели джанки
  • вода
  • 1 глава (около 10 скилидки) чесън
  • 2 сладки червени чушки
  • 5 грама листа босилек
  • 30 г листа копър
  • 70 г листа магданоз + 50 мл вода
  • 1 ч.л. кориандър на прах
  • 1 ч.л. кимион - млян
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. джоджен на прах
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. сушен босилек

Начин на приготвяне:

1. Джанките измийте, прехвърлете в тенджера, залейте с вода и кипнете. Варете на умерен огън 8 минути.

2. През това време в купата на пасатора или чопъра изсипете нарязаните на едро чушки, почистените скилидки чесън и добавете листата босилек, копър, магданоз и водата. Смелете на каша.

3. Джанките изсипете в едра цедка или гевгир и претрийте през него. Трябва ви само месестата част. След това изсипете в тенджера, кипнете и захлупете с капак да ври три минути.

4. Добавете сухите подправки и мократа смес с чесъна. Разбъркайте и захлупете за още три минути.

5. Прехвърлете соса в сосиера или в стерилизирани малки бурканчета. Можете да сервирате директно към месо, печени зеленчуци и тестени изделия или да затворите капачките на бурканите и да сварите за 20 минути.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта