Талятели с увита в босилек сьомга и песто от тиквички
Паста със сьомга и песто от тиквички.
Необходими продукти:
За пестото от тиквички:
- 1 тиквичка, нарязана на филийки
- 1 червено чили, без семената
- 2 скилидки чесън, цели, обелени
- шепа листа босилек
- пюре от сушени домати
- зехтин
- сол и пипер
- сокът на 1/2 лимон
За сьомгата:
- 1 обезкостено филе от сьомга, без кожата
- шепа листа босилек
- зехтин
- сол и пипер
- сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
На пестото:
1. Намажете резените тиквичка с чесън, чили и зехтин. Изпечете ги в оребрен тиган на слаб огън до омекване.
2. Сложете в блендера и пюрирайте, като добавите листата босилек, доматеното пюре и лимоновия сок. Овкусете със сол и пипер и добавете зехтин до получаване на желаната гъстота.
Това количество е достатъчно за поне 2 порции. Прибавете към сварената паста.
На сьомгата:
1. Овкусете сьомгата със сол и пипер. Постелете найлоново фолио върху работната си повърхност, поръсете със зехтин в средата и подредете листа босилек, така че да са с размерите на сьомгата, когато я сложите отгоре им.
2. Сложете рибата върху босилека и я покрийте с още босилек и поръсете със зехтин. Изстискайте лимоновия сок отгоре.
3. Увийте сьомгата с фолиото, така че да се получи зелено пакетче. Сложете вода да заври.
4. Когато кипне, намалете огъня до слаб и пуснете рибените пакети във водата. Оставете да покъкри за 10 - 15 мин., в зависимост от дебелината на месото.
5. Извадете от водата и оставете да се охлади за около минута. Развийте пакета внимателно, така че да не махнете и босилека. Оставете филето за няколко минути да престои и го нарежете с остър нож на порции за сервиране върху овкусената с песто паста.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ