Супа с картофи, гъби и сметана
Гъбена супа с картофи и сметаната с възможност за вегански вариант.
Необходими продукти:
- 500 г печурки
- 200 г кралски печурки, манатарки или кладница
- 2 глави лук
- 500 г картофи
- 500 мл течна готварска сметана (можете да използвате и растителна, за да бъде супата постна)
- 2 с.л. олио
- 20 г масло (ако готвите постна супа, го заменете с още олио или друга растителна мазнина)
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, разрежете на четвъртини и залейте с вода. Сварете до готовност. Изсипете водата, а картофите намачкайте на пюре с преса. Идеята е да НЕ се получава съвсем гладка текстура.
2. Лука наситнете, гъбите нарежете на хапчици. Сгорещете олиото в тиган, добавете лука и гответе докато стане прозрачен. След това добавете гъбите и маслото и гответе докато гъбите омекнат. Заделете си няколко гъби за украса. Останалата запръжка изсипете в купа и пюрирайте.
3. Картофеното пюре, гъбеното пюре и сметаната изсипете в тенджерка. Изчакайте да кипне при непрестанно бъркане. Подправете със сол и пипер на вкус и махнете от огъня.
4. Сервирайте с украса от заделените пържени гъбки и капки сметана по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ