Спагети с терияки сос и пилешко
Оризови спагети с пилешко месо и зеленчуци по японски.
Необходими продукти:
- 400 г пилешко филе (гърди)
- сол и пипер
- 20 г от корен джинджифил
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 морков
- вода + сол за варене на пастата
- 200 г паста от вид по избор (можете да използвате оризови спагети за най-автентично, но рецептата е приложима и с обикновени спагети или талятели; става дори и с макарони)
- 1 червена сладка чушка
- 5-6 скилидки чесън
- люта чушка (количество по избор)
- 50 мл соев сос
- 120 мл терияки сос
- 100 мл вода
- 2 стръка пресен лук
- семена сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Започнете с рязане, за да не се разсейвате с него по време на готвенето. Пилешкото месо нарежете на тънки филета, а след това филетата превърнете в тънки пръчици. Поръсете ги със сол и пипер. Продуктите за тази рецепта трябва да се нарежат на горе-долу еднакви парчета с дебелина около 0,5 см. и дължина 5-6 см. Продължете като нарежете на същите лентички моркова и чушката. Джинджифила нарежете на много ситни парченца, наситнете още чесъна и лютотот чушле. Лука нарежете на кубчета, а пресния лук - косо на тръбички.
2. Сгорещете олиото в голям тиган, който разполага с капак. Запържете първо джинджифила за 2 минути, след това добавете пилешкото филе. Гответе още 3 минути на умерен огън при периодично разбъркване. Добавете лука, гответе и бъркайте три минути. Следва моркова и три минути готвене.
3. Сложете водата да кипва и щом заври, добавете в нея избраните от вас спагети или вид паста. Варете с една минута по-малко от инструкциите на опаковката.
4. Време е да добавите чушката и чесъна в тигана. Залейте със соевия сос и терияки соса, изчакайте да кипне, добавете водата и кипнете пак. Прибавете лютото чушле и оставете да се готви под капак за 3 минути.
5. През това време отцедете готовата паста от водата. Прибавете я към съдържанието на тигана заедно с нарязания косо пресен лук и разбъркайте много добре. Гответе още 2 минути под капак.
6. Прехвърлете в индивидуални порции и поръсете със семена бял сусам за разкош. Поднесете топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ