Солена палачинка с кашкавал и зеленчуци
Палачинки с царевица, лютеница, кашкавал и кисели краставички.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. брашно
- 3 големи или 4 малки яйца
- 1/3 ч.л. сода
- 100 мл светла бира или сода
- прясно мляко – колкото поеме
- щедро количество масло за печене
За плънката:
- кисели краставички
- кашкавал
- лютеница
- царевица от консерва
Начин на приготвяне:
1. Направете палачинковото тесто като разбиете яйцата, изсипете в тях содата и газираната вода или бирата.
2. След това добавете брашното и разбърквайте до получаването на гъсто тежко лепкаво тесто. По-добре работете в дълбок съд с лъжица.
3. След това започнете да разреждате с мляко до получаването на желаната гъстота. Ще се изумите, но замесено по този начин тестото не образува бучки, така че сместа ще е гладка без много усилия. Тайната е в преминаването от много твърдо към течно тесто. Така всичко се разпада до хомогенност.
4. Сгорещете тиган и си направете предварително заготовките. Нарежете или рендосайте кашкавала, царевицата отцедете, а киселите краставички направете на лентички или кубчета.
5. Сложете резен масло в тигана, завъртете с дръжката така, че да се разтопи из цялото дъно и изсипете част от тестото. Използвайте черпак – така най-лесно ще улучвате дозите без да покапете на пода.
6. Печете до желаната готовност от едната страна и обърнете от другата. След това изпечената част намажете в средата с лютеница, обградете с кашкавал и поръсете с кисели краставички и царевица. Завийте палачинката с помощта на шпатула от ляво и от дясно с по едно преплащане (прехвърляне на свободния край) към средата и прехвърлете в чиния.
7. Същото направете и с останалите палачинки, а следващия път експериментирайте с добавки като грах, печени чушки, майонеза, бяло сирене и каквото друго ви хрумне.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ