Содени палачинки с масло
Домашни катми с кисело мляко и сода.
Каква е разликата между катма и палачинка или защо купените палачинки са с толкова по-различна текстура? На тези въпроси отговаря влогърката Милена, която прави палачинки с тесто за катми, но ги пече в обикновен тиган, а не на традиционния сач. Авторката на рецептата отрича катмите да се правят с жива мая и вместо това слага сода и кисело мляко, прави по-гъста смес и показва как с това оргинално тесто за катми се получават вкусни домашни палачинки.
Замесването е просто, но съветаме да не се подвеждате по видеото и да използвате миксер, който доста би улеснил работата ви. Яйцата се разбиват, към тях се добавя кисело мляко, сода за хляб, вода, сол и захар. После се постига сравнителна хомогенност и се исипва постепенно брашното. Когато тестото е без бучки, се пече на сух или леко намазнен с масло тиган с незалепващо покритие. Ако имате сач за катми - още по-добре. Изпечените катми се намазват с масло докато са още топли и се оставят под капак, за да попият соковете му. После по желание можете да поднесете с кашкавал, сирене, колбас, мармалад, мед или шоколад. Добре е да ги завиете с желаната плънка докато са още топли, за да се получи онази вкусна симбиоза между тесто и пълнеж.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ