Сладкиш с ягоди и ревен
Ягодов пай с ревен и захарна коричка.
Необходими продукти:
- 350 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч.л. оцет
- 1 яйце
- 160 г масло
- 2 с.л. пудра захар
- 40 мл вода
За крема:
- 250 г ягоди
- 250 г ревен
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. царевично нишесте
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. лимонова кора
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 белтък
- 1 ч.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Брашното, бакпулвера, пудра захарта и солта смесете и с миксерната приставкка за тесто бъркайте, добавяйки разтопеното на водна баня масло.
2. В друга купа разбийте яйцето, добавете водата и оцета и смесете. Добавете мокрите съставки към сухите и замесете тесто.
3. Оформете топка от тестото, увийте във фолио или найлонов плик и приберете в хладилник за 1 час.
4. Нарежете ягодите и ревена на кубчета.
5. Добавете към тях захарта, лимоновите кора и сок, брашното и нишестето.
6. Тестото от хладилника разделете на две части, като едната да бъде по-голяма с приблизително 1/3 от другата.
7. Намаслете тавичка с бордове и разточете по дъното и стените й по-голямата част от тестото.
8. Изсипете вътре плънката, разточете втората кора и захлупете с нея сладкиша като прещипете крайщата с мокра ръка или вилица. Направете прорези в средата както се правят прорези за пай.
9. Разбийте белтъка с 1 с.л. вода и намажете кората на сладкиша. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.
10. След изпичане изчакайте да се охлади и поднесете десерта поръсен с пудра захар и украсен с парченца ягоди.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ