Скариди с пролетен чесън и гъби шитаке
Пържени морски дарове със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 връзка пролетен чесън
- 250 г скариди
- 8 сушени гъби шитаке
- 12 печурки
- 2 моркова
- 1 ч. л. счукан чесън
- 1 ч. л. джинджифил на ленти
- кориандър
- чили
- 1 + 2 с. л. фъстъчено олио
- 2 ч. ч. сварен жасминов ориз
За маринатата:
- 1/4 ч. ч. китайско вино
- 1 ч. л. джинджифил на ленти
- 1 ч. л. счукан чесън
- 1 с. л. сусамово олио
- 3 с. л. соев сос
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сушените гъби шитаке в купа с гореща вода за 30 мин.
2. Смесете необходимите продукти за маринатата в купа и добавете скаридите. Оставете за 30 мин.
3. Нарежете морковите на жулиени колкото кибритени клечки (около 5 см дълги.)
4. Измийте пролетния чесън и нарежете с дължината на морковите.
5. Нарежете печурките на тънки филийки.
6. Отцедете гъбите шитаке. Махнете пънчетата и ги нарежете на тънки филийки.
7. Загрейте 1 с. л. фъстъчено олио в уока на силен огън докато запуши.
8. Извадете скаридите от маринатата и запържете 3 мин. или докато се навият. Извадете скаридите и заделете.
9. Прибавете оставащата марината в уока и изчакайте да се сгъсти. Заделете.
10. Загрейте 2 с. л. фъстъчено олио в ока на силен огън докато започне да пуши. Прибавете джинджифиловите ленти и чесъна и запържете леко.
11. Прибавете морковите и печурките, пържете още 2 мин.
12. Сложете нарязаните гъби шитаке и маринатата и пържете 1 мин.
13. Прибавете пролетния чесън и сготвените скариди и запържете 1 мин.
14. Сложете в чиния, украсете с кориандър и нарязано червено чили и поднесете с жасминов ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ