Скариди с кокосов сос
Скариди с бял ориз, миден бульон и кокосово мляко.
Необходими продукти:
- 750 г големи скариди, обелени и вената отстранена
- 1 ч.л. микс подправки от чеснова сол, лук на прах, черен пипер и риган
- 3 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. ситно нарязан лук
- 3 арпажика, нарязани на много тънко
- 3 скилидки пресен чесън, смлян
- 1/2 ч.ч. доматен сос
- 1 ч.ч. миден бульон
- 1 консерва кокосово мляко
За сервиране:
- 4 чаши горещ варен бял ориз
Начин на приготвяне:
1. Овкусете скаридите с микса от подправки и оставете настрани.
2. В тенджерка с дръжка нагрейте зехтина на средно силен огън. Прибавете лука, арпажика и чесъна и запържете, като разбърквате често, докато лука стане прозрачен – около 10 минути.
3. Прибавете доматения сос, разбъркайте и оставете да поври 5 минути.
4. Прибавете бульона и кокосовото мляко, кипнете, намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри 5 минути.
5. Прибавете скаридите да се сготвят, обърнете ги веднъж и гответе до готовност – около 5 минути.
6. Сервирате върху ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ