Регистрация

Сейтан по бургундски

Сейтан по бургундски
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3002

Ястие с бекон, лук, гъби, целина и червено вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г бекон, нарязан
  • 3 с.л. зехтин
  • около 2 пакета сейтан, нарязан на големи парчета
  • 10 бейби моркова, разполовени по диагонал
  • 5 бр. перлен лук, нарязан
  • 2 стръка целина, нарязана
  • 1/4 ч.л. пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. плътно червено вино, останал бульон от варения сейтан или 2 ч зеленчуков бульон
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 стрък мащерка
  • дафинов лист
  • нарязан магданоз

За задушения лук:

  • 18 бейби лукчета
  • 1½ с.л. масло
  • 1 ½ с.л. олио
  • ½ ч.ч. бульон
  • 1 стрък мащерка
  • 1 дафинов лист


За сотираните гъби:

  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. олио
  • 250 г пресни гъби, нарязани на четвъртинки

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 230ºС. Сотирайте бекона в 1 с.л. олио на умерен огън за няколко минути. Извадете с решетъчна лъжица. Прибавете още няколко капки олио и сотирайте парчетата сейтан докато покафенеят леко. Извадете и заделете. Прибавете още малко олио, ако е необходимо и изпържете морковите, лука и целината.

2. Смесете сейтана, бекона и зеленчуците в касерола и ги поръсете с брашното. Разбъркайте докато се покрие всичко и сложете съда непокрит в средата на предварително загрятата фурна за 4 мин. Прибавете сейтана и върнете във фурната за още 4 мин. Извадете касеролата и намалете фурната на 120-150ºС.

3. Прехвърлете всичко в тенджерка (или оставете в касеролата, ако е подходяща за готвене на котлон) и прибавете виното и бульон, колкото почти да покрие сейтана и зеленчуците. Прибавете доматеното пюре и подправките. Оставете да заври на котлона, върнете обратно в касеролата (ако сте ползвали друг съд), покрийте я и сложете в долната 1/3 на предварително загрятата фурна. Оставете да се пече за около час или до поднасяне.

4. Докато сейтанът се готви, пригответе лука и гъбите.

На лука:

1. Когато маслото и олиото се сгорещят, прибавете лука и сотирайте на умерен огън за около 10 мин., като търкаляте лукчетата, за да покафенеят от всички страни колкото се може по-равномерно.

2. Прибавете подправките и бульона, покрийте и оставете да къкри за около 30 мин. докато течността се изпари.

На гъбите:

1. Сгорещете масло и олио. Прибавете гъбите и гответе 4-5 мин., като бъркате често докато течността се изпари и започнат да покафеняват.

2. Заделете гъбите и лука докато сейтанът е напълно готов.

3. Преди поднасяне, прибавете сотираните гъби и лук в касеролата при сейтана и сложете пак във фурна, непокрити, докато започне да къкри отново. Украсете с магданоза и поднесете с картофено пюре.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 1 ч. 20 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта