Свинско с ябълки и сос
Печено свинско с маслен сос от сайдер и ябълки.
Необходими продукти:
- 400 г свинско
- 30 г масло
- 1 с.л. олио
- 2 зелени ябълки
- 1 с.л. вода
- 80 мл сайдер (или плодов сок)
- 150 мл пилешки бульон
- 2 с.л. оцет
- сол и пипер
- 1/2 ч.л. царевично нишесте
- 1/4 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо обтрийте със сол и пипер. Пуснете фурната да загрява на 210 градуса.
2. Сгорещете в тиган с огнеупорна дръжка или тава олиото, добавете маслото и щом зацвърчи, добавете свинското. Запечатайте за по 1 минута от всички страни.
3. Прехвърлете съда с месото в загрятата фурна и оставете да се запече за 15 минути. След това извадете мръвката с щипки и я увийте в алуминиево фолио. Не чистете тигана и не изхвърляйте мазнината от него.
4. Ябълките обелете, почистете от сърцевината и нарежете на тънки полумесеци. В тигана от готвенето на месото добавете малко масло, подгрейте и запържете в него ябълките за 2 минути. Добавете канелата и гответе на умерен огън 5-7 минути до омекване.
5. Извадете и ябълките от съда, а в него налейте пилешкия бульон и сайдера. Кипнете на силен огън и намалете на слаб след това. Докато кипва в малка купичка разбийте нишестето във водата. Прибавете на тънка струя към соса. Оставете да ври 5 минути докато се сгъсти.
6. Махнете соса от огъня, подправете със сол и добавете оцета.
7. Сервирайте свинското с гранитура от ябълки и заливка от сайдер сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ