Свинско с гъби в гювеч
Свинска плешка в гювеч с вино и гъби.
Необходими продукти:
- 1 кг свинска плешка (или друго свинско месо)
- 2 с.л. олио
- 20 г масло
- сол и пипер на вкус
- 30-50 г сушени гъби
- 2 глави лук
- 3-4 скилидки чесън
- 2 с.л. доматен концентрат
- 150 мл червено вино
- 1 с.л. брашно
- дафинов лист
- пресен магданоз, сусамово семе и соев сос за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Накиснете гъбите във вряла вода, за да се раздуят.
2. Свинското месо нарежете на хапки, обтрийте със сол и пипер и покапете с малко олио.
3. Сорещете олиото и маслото в тиган и запържете мръвките докато хванат коричка от всички страни.
4. Извадете от тигана и преместете в гювеч или тава.
5. Наситнете лука, гъбите отцедете от водата и нарежете на хапки, чесъна намачкайте или нарежете на ситно.
6. В тигана от готвенето на месото изсипете лука, чесъна и гъбите и задушете. Ако е необходимо, добавете още малко мазнина.
7. Запържените зеленчуците и ги изсипете при месото в гювеча. Разбъркайте.
8. В тигана сипете 150 мл вода и с дървена лъжица отчегъртайте от дъното загорелите остатъци. Щом водата заври, гребнете част от нея и разтворете в нея брашното. Изсипете го през цедка обратно във водата и бъркайте докато започне да се сгъстява. Добавете доматения концентрат, виното и още вода и залейте месото и зеленчуците.
9. Пуснете в гювеча 2-3 дафинови листа и гответе в студена фурна на 180 градуса за 1:30 часа. Ако печете в тава, увийте в алуминиево фолио.
10. Поднесете топло, поръсено с пресен магданоз или кориандър, семена бял сусам и няколко капки светъл соев сос по желание. Филийка хляб няма да е излишна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ