Свински пържоли с лук, гъби и картофи
Печено свинско с картофи под кашкавалена коричка с гъби, майонеза и лук.
Необходими продукти:
- 1,2 кг свински врат без кост или 4 дебели свински пържоли без кокал
- 250 г лук
- 150 г кашкавал
- 150 мл майонеза
- 2 с.л. олио
- сол и пипер
- 20 г масло
- 250 г гъби - пресни
- 700 г картофи + 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Ако сте взели цял свински врат, го разрежете на 4 дебели пържоли. Може и директно да си купите такива. Поръсете ги със сол и пипер двустранно и счукайте докато се превърнат в по-големи меса с дебелина около 1,5-2 см. Гъбите измийте и нарежете на тънки полумесеци.
2. Сгорещете на силен огън олиото в тиган и запечатайте пържолите като ги слагате една по една за 30-40 секунди от страна на силно сгорещената повърхност. Извадете в чиния и оставете настрана.
3. Намалете огъня на умерен и добавете маслото в тигана. Щом се разтопи, изсипете гъбите, гответе и бъркайте докато попият мазнината, изпарят водата си и леко се запекат. Махнете от котлона.
4. Наситнете лука и изсипете в купа, рендосайте отгоре кашкавала, залейте с майонезата и разбъркайте.
5. Картофите обелете и нарежете на полумесеци с дебелина около 1,5 см. Изсипете в тава, в която биха се събрали пържолите без да се застъпват. Овкусете със сол и пипер и покапете с 2 с.л. олио.
6. Подредете запечатаните пържоли върху картофите. Върху всяка пържола сложете гъби, а върху гъбите разпределете сместа с лук, кашкавал и майонеза.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 40-тина минути или докато прецените, че ястието е готово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ