Свински гърди с червено вино
Свинско със зеленчуци.
Необходими продукти:
За месото:
- свински гърди (~1 кг)
- сол
- пипер
- гранулиран чесън
За зеленчуците:
- 500 г картофи, нарязани на кубчета
- 300 г млади моркови, нарязани наедро
- 2 глави лук, нарязани наедро
- 12 скилидки чесън, цели
- 2 шепи гъби шитаке или други гъби по избор
- сол
- пипер
- магданоз
- червено вино
За соса:
- червено вино
- телешки бульон
- масло
- зехтин
- 1 шалот
- 2 нарязани скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 1 щипка захар
Начин на приготвяне:
1. Първо изсушете и изрежете ивици в кожата на гърдите преди да втриете сол, пипер и гранулиран чесън. В същото време разбъркайте нарязаните зеленчуци с малко червено вино, сол и магданоз и сложете в предварително загрята фурна на 120ºС.
2. В средно голям тиган за печене сложете зеленчуците под местото. Намажете месото със зехтин и го сложете да се пече за около 3 часа. Ако не се получи коричка на ниската температура, увеличете малко огъня до 230ºС или го сложете на грила за 10-20 мин.
3. Около 20 мин. преди да е готово месото, започнете соса.
4. В тиган сгответе шалота и чесъна в зехтин и разтопено масло. Преди да покафенеят прекалено много, добавете червено вино (съвсем малко) и телешки бульон (също не прекалявайте). Поръсете със сол и пипер, сложете дафинов лист и малко захар. Оставете да ври докато се сгъсти. Извадете дафиновия лист, шалота и поднесете с месото и зеленчуците.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ