Салата с аспержи и бял боб
Бобена салата с аспержи и подправки.
Необходими продукти:
- 1 голяма връзка аспержи, с отрязани краища и разрязани диагонално на парченца от 1см
- 2 с.л. зехтин
- 1 средна глава лук, нарязана
- 2 чаши готови канелини или друг вид боб, с малко от сока, в който е готвен
- 2 ч.л. нарязан пресен розмарин
- кората на 1 лимон
- сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В кошница за готвене на пара, леко подръжте на парата аспержите, докато станат ярко зелени. Би трябвало все пак да запазят лека хрупкавост. Когато са готови, бързо ги залейте със студена вода, за да спрете процеса на сготвяне и оставете настрани.
2. В голям тиган, загрейте зехтин на средна температура. Сотирайте нарязания лук, докато стане прозрачен и леко покафенее. Добавете розмарина и сотирайте още 1 минута, докато стане прозрачен.
3. Добавете готовия боб, заедно с няколко супени лъжици от бульона му. Добавете лимоновата кора и разтръскайте тигана, за да се смесят. Прибавете готовите аспержи в тигана и гответе, докато те и боба се загреят добре. Овкусете щедро със сол и пипер.
4. Сервирайте с нещо зърнено, като ориз или киноа, или с хрупкав хляб и няколко ръсвания зехтин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ