Салата от борш с боровинки и бадеми
Полезна закуска или салата, която се приготвя изключително бързо.
Необходими продукти:
- 4-5 листа къдраво зеле (борш)
- морска сол
- зехтин (чист)
- 1-2 лимона
- сухи червени боровинки
- филирани бадеми или кедрови ядки
- домати (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре борша със студена вода, после разтръскайте, за да паднат излишните части.
2. Отрежете излишното стебло, а после с V-образни движения отрежете малко от зелената част, но не изцяло – само това около стеблото, което е около 3 см.
3. След като излишното е отрязано, време е да нарежете листата. Можете да режете напречно, но ако искате да е на хапки, продължете с ъглови движения, като режете от двете страни. Сложете листата борш в купата.
4. Изсипете около 1/8 чаша зехтин върху борша. Можете да прецените това на око. Сложете достатъчно зехтин да покрие листата. След като добавите зехтина, вземете един пресен лимон, нарежете го и го изцедете върху листата. Отстранете семената, ако паднат вътре.
5. Лимонът придава приятен кисел аромат. Ако оставите да престои така час или повече, това ще накара листата да омекнат и ще ги направи по-меки и по-лесни за смилане.
6. Поръсете с малко морска сол отгоре, една-две щипки ще стигнат, но сложете на вкус. Разбъркайте.
7. Използвайте ръцете си за да разбъркате всичко заедно. Уверете се, че листата са изцяло покрити с подправките.
8. Добавете допълнителните съставки. Сушените боровинки ще придадат приятен сладък вкус на микса, а ако искате да остане кисел, сложете домати (чери или обикновени).
9. Кедровите ядки могат да бъдат добавени директно в микса, като разбъркате отново. Но ако ползвате филирани бадеми, сложете ги чак след като салатата е напълно готова.
10. Ако искате, можете да нарежете втория лимон на резени, така че тези които обичат кисело да могат да си изцедят още на салатата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ