Регистрация

Ризото с тиква и ориз арборио

Ризото с тиква и ориз арборио
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2100

Непременно опитайте вкуса на тиквеното ризото - неповторим е.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 средна тиква
  • 2 ч.ч. ориз арборио (или руг ориз, подк=ходящ за ризото)
  • 7 - 8 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 3-4 средни стръка нарязан зелен лук
  • 1 ч.ч. пармезан
  • 3/4 ч.ч. бяло вино
  • 3/4 ч.ч. зехтин
  • 4 скилидки счукан чесън
  • 1 стрък нарязан розмарин
  • няколко с.л. балсамов оцет
  • сол (на вкус)
  • пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:

1. Срежете тиквата на две и извадете семената. След това я нарежете на осминки и запарете за около 10 - 12 мин., обелете и нарежете на кубчета.

2. Междувременно сложете зеленчуковия бульон да заври и оставете на слаб огън. (Може да използвате и готов разтворим бульон.)

3. На слаб до умерен огън в отделен съд задушете лука и чесъна в зехтин.

4. Прибавете ориза и оставете да се запържи за около 3 - 5 мин.

5. Като разбърквате непрекъснато, прибавете бялото вино, след това около 1/2 ч бульон и по малко тиква. След всяко добавяне, отавете течността да се поеме от ориза.

6. Когато оризът е почти готов, но все още не се е размекнал напълно, добавете розмарина, солта, пипера и пармезана.

7. Поднесете поръсено с балсамов оцет.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта