Регистрация

Ризото със зелениши и печени скариди

Ризото със зелениши и печени скариди
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2924

Ризото, приготвено със зеленчуци и сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  •   3 ч.ч. праз, нарязан на ситно
  •   1½ ч.ч. копър, нарязан
  •   1½ ч.ч. ориз арборио
  •   2/3 ч.ч. сухо бяло вино
  •   6 ч.ч. пилешки бульон, за предпочитане несолен
  •   1½ ч.ч. тънки аспержи, нарязани на парчета дълги по 5 см.
  •   1½ ч.ч. грах, замразен
  •   1 с.л. настъргана лимонова кора
  •   2 с.л. лимонов сок
  •   1/3 чаша сирене маскарпоне
  •   ½ ч.ч. пармезан, настърган
  •   18 скариди, сурови и почистени
  •   4 с.л. подправки за морски дарове 
  •   студено пресован зехтин
  •   пресен лук
  •   сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. В голям тиган с незалепващо дъно сипете мъничко зехтин и добавете накълцания на ситно копър и праза и запържете докато омекнат – около 10 минути.

2. Прибавете бялото вино и оставете да поври на средно силен огън докато виното се поизпари.

3. Прибавете ориза и пилешкия бульон. Покрийте и оставете ястието да поври докато оризът омекне – около 25-30 минути.

4. Междувременно кипнете вода в една тенджерка и сложете в нея нарязаните аспержи и замразения грах. Варете докато омекнат.

5. Прибавете към ориза лимоновата кора, солта и пипера и разбъркайте.

6. Отцедете аспержите и граха и ги прибавете към ориза. Разбъркайте и оставете ястието да поври още 2-3 минути.

7. Изключете котлона и прибавете сиренето маскарпоне и пармезана. Разбъркайте, за да се разтопят сирената. Покрийте тенджерката с похлупак и оставете така 3 минути докато готвите скаридите.

8. Сложете в един тиган мако зехтин и прибавете подправката за морски дарове така че да покрие цялото дъно.

9. Пуснете силно котлона, за да се нагорещи мазнината.

10. Сложете в тигана скаридите и ги запържете от всяка страна за 2-3 минути. Така скаридата ще се овкуси с подпавката за морски дарове равномерно и ще се сготви добре.

11. Сервиране - можете да приготвите ризотото предварително без да добавяте сирената. Когато сте готови да сервирате, пригответе скаридите, затоплете ризотото и прибавете сирената.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта