Пържен ориз с калмари
Хапки от раци и калмари се увиват в пухкав ориз.
Необходими продукти:
- 2 чаши сварен ориз
- 1 средно голям калмар, сварен и нарязан (можете да запазите няколко пипала за гарниране)
- пресован чесън
- лютиво-сладък сос
- лютива паста (може и лютеница апетитка)
- нарязани на кубчета моркови
- зеле, нарязано на тънки ивички
- няколко супени лъжици вода (само разреждане на соса, за да го абсорбира оризът лесно)
- сол и черен пипер на вкус
- рачешки хапки (или каквото гарнитура бихте желали към ориза)
Бележка: количествата на подправките зависят от личния ви вкус.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте малко олио в един тиган. Запържете до златисто пресования чесън. Добавете нарязаните калмари, морковите и зелето. Запържете ги, бъркайки, за няколко секунди докато зеленчуците леко омекнат.
2. Добавете лютата паста, лютиво-сладкия сос и водата. Разбъркайте.
3. Прибавете ориза и разбъркайте добре, за да се смеси равномерно със соса, зеленчуците и калмарите.
4. Оставете на котлона за няколко минути докато оризът попие целия сос. Сервирайте ориза топъл с любимата си гарнитура (например рачешки хапки).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ