Пържено пиле по филипински
Вкусно пържено пиле със свинска мас.
Необходими продукти:
- 1-½ кг прясно пиле, нарязано на порции
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 6 с.л. рибен сос
- 2 с.л. сок от мини портокал каламондин (или лимонов сок)
- 1 ½ ч.ч. свинска мас или зеленчуково олио (свинската мас придава по-богат вкус на пилешкото месо)
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете пилето. Подсушете с хартиена кърпа.
2. Овкусете с черен пипер, като сложите и под кожата на птицата.
3. В купа, смесете рибения сос и лимоновия сок. Мариновайте пилето в тази смес за 1-2 часа, с кожата надолу, като го обръщате на равни интервали.
4. В дълбок уок или тенджерка сгорещтете мазнината на силен огън. Внимателно поставете парчетата пилешко (по 3-4 или колкото се съберат, така че да се изпържат от всички страни без да си пречат) и намалете огъня. Изпържете цялото месо на маслена баня до златисто-кафяво.
5. Поднесете с кетчуп и лют сос по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ