Пържени тиквички с доматен сос
Постно ястие с тиквички и домати.
Бон Апети
Излъчен на 29.09.2017
Тиквички по средиземноморски - зад това име се крият вкусни пържени шайби от тиквички, овъргаляни в доматен сос с маслини, каперси и чесън. Рецептата е приложима и за патладжани, като дава една уникална идея за постно ястие с приятен и леко нестандартен дъх. Разбира се, тези зеленчуци в доматен сос могат да бъдат просто предястие или гарнитура, но имайте предвид, че са доста тежички, затова повече биха подхождали на бяло пилешко месо, отколкото на мазна свинска пържола.
Започваме като измием тиквичките и ги нарежем на шайби с дебелина около 2 см. Добре е да не ги белите, защото стават по-красиви и по вкусни с кората. След като ги сготвим в щедро количество олио, ги отцеждаме и се захващаме със соса. За него запържваме наситнен лук до златисто и прибавяме в тигана нарязани на малки парченца маслини и каперси. След като се поготвят минута-две, заливаме с доматена салца и поръсваме със сол, пипер, по желание пикантен пипер и малко захар за регулиране на киселинността. Готвим още няколко минути и вкарваме и тиквичките в тигана. Разбъркваме внимателно, за да не се разпаднат и после пресипваме в блюда. Отгоре поръсваме с наситнен пресен магданоз, а по-екстравагантно настроените кулинари могат да добавят и листенце босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ